ESTETİK

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma

Devlet Hastanelerinde Liposuction son yıllarda oldukça popüler olan estetik operasyonlar arasında geliyor. Yağ Aldırma olarak da bilinen bu işlem yanlış beslenme yada hareketsiz yaşam tarzlarına bağlı olarak vücudun bazı bölgelerinde oluşan yağlanmaların azaltılarak vücuda daha iyi bir şekil kazandırılması için uygulanan operasyondur. Bazen de genetik yatkınlık ve hormonal bazı sebeplerden dolayı vücudun bazı bölgelerinde diğer yerlere oranla yağ birikimi daha fazla olur. Özellikle kalça, basen, karın, Üst kollarda- bacaklarda, sırtta, bacak içleri, bel, diz gibi bölgelerde sıklıkla karşılaşılan bu durum  özel bir vakumla veya özel enjektörlerle emilerek vücuttan uzaklaştırılabilmektedir.

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma

Özellikle erkeklerde memelerde büyüme olması halinde de uygulanan bu yöntem haricinde diğer bir uygulama olan Jinekomasti ( Erkeklerde Meme Küçültme) operasyonu linkini tıklayarak konuyla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Liposuction Çeşitleri ve Teknikleri

Bilimin ve teknolojinin gelişmesi ile sağlık alanında da bir hayli ilerleme kaydedildi. Yeni gelişen teknoloji ile de Liposuction uygulamaların da yapılan işlemlerin çeşitliliği arttı. Bilinen en klasik liposuction türü olan Vakum Yardımlı Liposuction ( SAL ) başta olmak üzere, şu anda uygulanmakta olan 5 farklı Liposuction – yağ aldırma tekniği kullanılmaktadır.

  • SAL ( Vakum Yardımlı Liposuction) : Bu teknikte, yağı alınacak bölgeye operasyon öncesi sıvı bir karışım enjekte edilir. Uygulama tam anestezi ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Bölgede açılan 2 mm.’lik kesilerden, yaklaşık olarak 3 mm. çapındaki kanüllerle girilerek yağ çekme işlemi tamamlanır.
  • UAL ( Ultrasonik Liposuction ) : Klasik liposuction yöntemine göre daha kolay olan bu uygulamada, ultrasonik ses dalgaları yardımıyla bölgede bulunan yağ hücreleri parçalanılarak vakum yardımı ile emilir. İşlem çevredeki dokulara hasar vermeden gerçekleştirilir.
  • PAL ( Güç Yardımlı Liposuction ) : Özel hareketli kanüller kullanılarak uygulanan yöntemle, geniş alanlarda giderilmek istenilen yağlar uzaklaştırılır.
  • WAL ( Su Yardımlı Liposuction ) : Bu işlemde, deri altına enjekte edilen suyun yardımıyla yağlar sıvı hale getirilir ve kanüller kullanılarak emilme gerçekleştirilir.
  • RFAL ( Radyo Frekans Destekli Liposuction) : Klasik vakumlama yöntemi ile yağ emme işleminin altından lazerle ısıtılan deri, daha gergin hale gelir. Ciltte sağladığı gerginlikle diğer liposuction türlerinden bir adım öndedir.

 

Liposuction-Yağ Aldırma
Devlet Hastanelerinde Liposuction

Yüzeyel Liposuction-Liposculpture Nedir?

Yüzeysel liposuction yada diğer bir ismi ile liposculpture adı verilen yöntem klasik liposuctionın aksine daha yüzeysel yağ alımlarında kullanılmaktadır. Liposuction da deri katları aralarında bulunan inatçı yağlara müdahale edilirken Yüzeyel liposuction ( liposculpture) yönteminde ise daha yüzeysel yağlar alınmaktadır. Vücudun bazı bölgelerinde hoş olmayan görüntülere sebep olan kontur düzensizlikleri, inatçı selülitler ve deri sarkmalarında kesin sonuç veren bir yöntem olarak uygulanmaktadır.

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma

Liposuction-Yağ Aldırma Nasıl Yapılır?

Liposuction-Yağ Aldırma yönteminde öncelikle uzman hekim tarafından yağlanma olan bölge tespit edilir. Lokal, epidural veya genel anestezi uygulanan hastanın vücudunda belirlenen bölgelere birkaç mm çapında kesiler açılır. Bu kesilerden girilerek kanül adı verilen ince borulardan yağların çözülmesini sağlayacak sıvılar enjekte edilir. Yoğun yağ alımı yapılacak hastalara ise özel ince borular (dren) konur. Dren İçeride biriken sıvının dışarı atılmasını sağlayarak ödem oluşumunu azaltır. Çözülen yağ vakum cihazları ile çekilmeye başlanılır. İstenilen vücut formuna ulaşılıncaya kadar bu işlem devam eder.

Tıbbi olarak uygun görülen miktar, günde ortalama 3 ila 5 lt arasındadır. Açılan kesiler İçeride oluşan sıvının dışarı akması ve ödem oluşmaması için bir süre dikilmeyerek açık bırakılır. Operasyon sonrasında ise kesilere dikiş atılır ve bandajlanır. Hastaya özel korse giydirilir. Liposuction operasyonları, ortalama olarak 1-3 saat arasında gerçekleştirilir.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile de ultrason dalgaları ile yağlar parçalanılarak vakumla çekme işlemi yapılabilmektedir.

Liposuction - Yağ Aldırma
Devlet Hastanelerinde Liposuction

Liposuction Sonrasında Neler Yapılır?

Hasta operasyon sonrası bir gece hastanede kalır. Takibi yapıldıktan sonra uzman hekim tarafından uygun görülürse ertesi gün taburcu edilir. Liposuction – yağ aldırma operasyonu yapılan bölgeye sarılan bandajlar 4 hafta ve daha fazla süre kullanılmalıdır. Bu süre içinde hasta korse giymeye devam etmelidir. Hastalar bir kaç gün içinde iş ve sosyal hayatlarına dönmektedir. Bu dönemde ağır spor aktivitelerinden uzak durmak gerekir. Dengeli beslenmeye dikkat etmeli, zararlı maddelerden uzak durarak bol su tüketilmelidir.

Liposuction Sonrası Ağrı Olur mu?

Liposuction-Yağ Aldırma ameliyat sonrası hasta için oldukça rahat geçer. Hafif ağrı durumu oluşabilir. Bu tür durumlarda doktor tavsiyesiyle antibiyotik ve ağrı kesici kullanılabilir. Vakum uygulanmış alanlarda morumsu renk değişiklikleri olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi oluşa bildiği gibi 3 ila 5 hafta içinde azalarak kaybolur.

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma

Liposuction Ameliyatında Anestezi Kullanılır mı?

Duruma bağlı olarak hastaya lokal, epidural veya genel anestezi uygulanabilmektedir. Küçük alanlarda liposuction operasyonu yapılacaksa lokal anestezi yada sedasyon (damar yolu ile uyutma) yöntemi kullanılabilir. Ancak yağ aldırma uygulaması karın yada sırt gibi geniş bir alanı kapsıyorsa genel anestezi uygulanmaktadır.

Liposuction - Yağ Aldırma
Devlet Hastanelerinde Liposuction

Liposuction-Yağ Aldırma Kimlere Yapılır?

Liposuction ameliyatının kimlere yapılıp yapılmayacağı oldukça merak edilen sorular arasında yer alıyor. Liposuction – Yağ Aldırma ameliyatı her yaş grubundan kişiye uygulanabileceği gibi bazı durumlarda ve kişiye göre yapılması sakıncalı olabilir. Hamile ya da yeni doğum yapmış kişilere liposuction uygulaması yapılmamaktadır. Kalp hastalığı, diyabet vb rahatsızlıkları olanlarda ise bazı testler yapılarak risk oluşturabilecek faktörlere karşı tedbirler alınıp işlem yapılmaktadır. Yaşı ilerlemiş kişilerde deri elastikiyetinin azalmasından dolayı bu işlem fazla önerilmemektedir. Çünkü Liposuction-Yağ Aldırma işlemi sonrası hareket oldukça önemlidir. Yaşlılarda ve önemli rahatsızlığı bulunan kişilerde hareket kısıtlı olacağından bu uygulama önerilmemektedir.

Liposuction Ameliyatı Sonrası Tekrar Yağlanma Olur mu?

Liposuction – Yağ Aldırma operasyonu yapılan bölgede her ne kadar yağ fazlalığı alınmış olsa da aynı bölgede yağlanma olma ihtimali vardır. Bu yüzden operasyon yapılan bölgenin tekrar yağlanmaması için daha fazla lifli gıdalar, sebze, ve az yağlı proteinler tüketilmelidir.

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma

Liposuction’da Kaç Litre Yağ Alınabilir?

Liposuction ameliyatında alınacak yağ miktarı oldukça önemlidir. Ortalama tek seferde alınacak yağ miktarı 3 ila 5 litre arasında olmalıdır. Vücut yapısına ,kilosuna bağlı olarak bu oran artabilmektedir. Ama bu yağ alma opersyonu tek sefer yerine bir kaç seferde yapılması doğru olacaktır. Olması gerekenden fazla yağ alımı hastada hayati tehlike oluşmasına sebep olabilir.

Liposuction-Yağ Aldırma Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

  • Karın, bel, göbek bölgesine
  • Gıdı ve boyun bölgesindeki fazlalıklar için
  • Kolların iç yüzüne
  • Kalça, baldır, düz üstü ve ayak bileği inceltilmesi amacıyla
  • Koltuk altı bölgesine
  • Erkeklerde jinekomasti tedavisi amacıyla meme bölgesine uygulanabilir.

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma

Liposuction Ücretini SGK Karşılıyor mu?

Tamamen estetik kaygılar gözetilerek yapılan Liposuction uygulamaları SGK tarafından karşılanmamaktadır. Fakat sağlık sorunları nedeni ile örn. obezite gibi sağlık problemlerinden dolayı bu uygulama yaptırılıyorsa devlet tarafından karşılanmaktadır.

Devlet Hastanelerinde Liposuction Yapılıyor mu?

Devlet Hastanelerinde Liposuction-Yağ Aldırma uygulaması yapılmamaktadır.

Liposuction Fiyatları 2023

Liposuction fiyatları uygulamanın yapılacağı bölge sayısı, alınacak yağ miktarı, kullanılacak malzemeler, ödeme yöntemi ve doktorun tecrübesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Maalesef net bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Operasyonu gerçekleştirmek istediğiniz klinikle iletişime geçerek fiyat bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir