HASTALIKLAR

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı | 2023 Fiyatları

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı ile ilgili pek çok sorunun cevabını makalemizin içeriğinde bulabilirsiniz. Tüp Mide Ameliyatı son yıllarda oldukça popüler olan cerrahi bir işlemdir. Kilo problemi yaşayanların ideallerindeki kiloya ulaşmak için başvurdukları bu yöntem hakkında akıllarına takılan oldukça fazla soru bulunuyor.

Bir diğer makalemizde Devlet Hastanelerinde Mide Balonu Takılıyor mu? 2023 Fiyatları hakkında bilgiler yer almaktadır. Linki tıklayarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı

Bizde sizler için Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır? Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme, Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir? Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Belirtileri, Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaç Kilo Verilebilir? Tüp Mide Ameliyatından Sonra Tekrar Kilo Alınır mı? Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Büyür mü? Tüp Mide Ameliyatından Sonra İz Kalır mı? Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır? Tüp Mide Ameliyatını Hangi Doktor Yapar? Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı Yapılıyor mu? Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı 2023 Fiyatları araştırdık.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Mide Küçültme Ameliyatı olarak da bilinen Tüp Mide Ameliyatı, Laparoskopik işlemle midenin büyük bir kısmının alınmasıdır. Sindirim sisteminde bulunan tüm organlar ince uzun boru şeklindedir. Kese şeklinde olan midenin %80’i kesilip alınarak boru şekli verilir. Böylelikle midenin gıda alma hacmi azalır. Tüp mide ameliyatı sonrası midede salgılanan açlık hormonu salgılanmasında da değişiklikler görülür. Beyinde açlık hissi azalır ve daha az yemek yeme ihtiyacı hisseder. Tüp Mide Ameliyatı sonrası mideye herhangi bir cisim yerleştirilmez. Sadece mide küçültülür.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı
Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Öncelikle mideye birkaç delik açılarak ulaşılır. İlk olarak hastanın midesine anestezi sırasında ağız yoluyla kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu kalibrasyon tüpü Tüp Mide Ameliyatı boyunca midede kalmaktadır. Mideye yerleştirilen tüpün genişliği kadar kısım belirlenir. Stapler adı verilen cihazlarla mideye yerleştirilen tüpün dışında kalan kısım kesilir. Stapler cihazları hem dokunun kalınlığını belirler hem de midenin fazla kısmı çıkarılırken kesikleri zımbalama işlemini yapar. Tüp mide ameliyatında dikişe gerek bulunmamaktadır.

Stapler cihazları 3 katmanlı zımba tekniğiyle kesikleri diktiği için dikişe gerek duyulmaz. Kesilen midenin fazlalık kısmı ağız yoluyla dışarı çıkarılır. Bu atılan kısım özellikle açlık hormonunun bulunduğu kısımdır. Mideye yerleştirilen tüp hava verilerek şişirilir ve midede kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra tüp mideden ağız yoluyla çıkarılır. Mide Küçültme Ameliyatına, Tüp Mide Ameliyatı denilmesinin sebeplerinden biride mide içerisine yerleştirilen tüptür.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı sonrası diyetisyen ve endokrinoloji uzmanı tarafından hasta için yeni bir beslenme programı hazırlanır. Öncelikle hasta ilk 15 gün sıvı gıdalarla beslenir. Daha sonra yavaş yavaş katı gıdalar geçilir. Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin kapasitesi küçüldüğü için az miktarda gıda alımında tokluk hissi oluşmaktadır. Bu yüzden protein yönünden zengin tavuk, balık, yumurta, peynir, yoğurt gibi yiyecekler yenilmelidir. Sebze, meyve ve kuruyemiş beslenme listesinin olmazsa olmazlarındandır. Ayrıca B12 vitamini ve mineral takviyeleri kullanılmalıdır. Öğün sıklığına da dikkat edilmelidir. Az ve sık yemeye özen gösterilmelidir. En az 3 ana öğün, 2 ara öğün olarak yeme düzeni oluşturulmalıdır. Gün içerisinde bol su tüketimine dikkat edilmelidir.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı
Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Mide Küçültme Ameliyatından 1 hafta sonra kısa yürüyüşler yapılmalı
  • Operasyon sırasında giydirilen basınçlı emboli çorapları yaklaşık 1 hafta sonra kısa yürüyüşlere başlayıncaya kadar giyilmeli
  • Ameliyattan 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmeli
  • Ameliyattan sonra 2 ay ağır spor ve aktivitelerden kaçınılmalı
  • Ameliyattan sonra 2 ay alkol tüketilmemeli
  • Hekimin öngördüğü tarihlerde doktor kontrolleri ve kan tahlilleri mutlaka yapılmalı
  • Yiyecekler küçük parçalara bölünmüş halde yavaş yavaş çiğneyerek yenmeli

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • Doktor tarafından verilen beslenme ve spor programlarına uyulmazsa mide genişleyebilir ve verilen kilolar yeniden alınabilir.
  • Bulantı, kusma, kabızlık ve karında şişlik görülebilir.
  • Midede kaçak meydana gelebilir.
  • Mide kanaması ve karın içerisinde iç kanama yaşanabilir

Mide küçültme Ameliyatlarında %1 de olsa bu tür hayati komplikasyonlar yaşanılabilmektedir. Operasyon sırasında yaşanılan olumsuz durumlara ameliyatı gerçekleştiren uzman hekim tarafından müdahale edilmektedir. Aslına bakılacak olursa Tüp Mide Ameliyatı riskleri diğer ameliyatlara göre oldukça düşüktür.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı
Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Tüp Mide Ameliyatları genel olarak Laroskopik yöntemle yapılmaktadır. Sadece 1 cm lik açılan 4-5 adet delikten ameliyat yürütülürken Açık Tüp Mide Ameliyatlarında kesinin açılması ve dikilmesi işlemleri yapılmaktadır. Laroskopik yöntemde açık ameliyata göre zaman daha da kısalmaktadır. Yaklaşık olarak Tüp Mide Ameliyatı 30 dakika ila 1 saat arasında değişmektedir. Nadiren de olsa ameliyat esnasında yaşanabilecek komplikasyonlar ameliyat süresini uzatmaktadır.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Belirtileri

İlk olarak mide küçültme ameliyatı esnasında mide içerisine yerleştirilen tüp havayla şişirilerek kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Ameliyat sonrasında ise hastaya ağız yoluyla verilen sıvı sayesinde kaçak kontrol edilir. Hasta hastanede kaldığı süre boyunca sürekli gözlem altında tutulur. Taburcu olmuş hastalarda karın ağrısı ve ateş hissedilirse vakit geçirmeden doktora başvurmak gerekir. Bu durum midede kaçak olduğunun habercisi olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaç Kilo Verilebilir?

Tüp Mide Ameliyatı sonrası verilecek kilo hastadan hastaya değişmektedir. Uyguladığı beslenme programı ve ne kadar hareket ettiği verilecek kiloyu etkilemektedir. Hastaların geneli gözlemlendiğinde mide küçültme ameliyatı sonrası ilk 4 ay kilo veriminin en yüksek olduğu zamandır. Yaklaşık 1 sene sonunda fazla kilonun %80’i verilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Tekrar Kilo Alınır mı?

Tüp Mide Ameliyatından Sonra tekrar kilo alma olasılığı maalesef bulunmaktadır. Ameliyat olan hastaların yaklaşık olarak 15’i tekrar kilo almakta hatta bazı hastaların morbid obez oldukları gözlemlenmektedir. Bu yüzden mide küçültme ameliyatı öncesindeki kilolara geri dönmemek için beslenme programına dikkat edilmesi gerekir. Kalorili yiyeceklerden uzak durulmalı haraketli yaşam tarzına dönülmelidir. Mide ameliyatı olan hastaların diyetisyen ve psikologlar tarafından takibi yapılmaktadır. Böylelikle hastaya ömür boyu uygulayacağı beslenme programı uygulanarak kilo almasına neden olabilecek her tür sağlık probleminde destek verilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Büyür mü?

Mide, yapısı gereği esneyen ve genişleyen bir organdır. Mide küçültme ameliyatı ile ince boru, muz şekli verilerek geri kalan kısmı kesilerek çıkarılır. Tüp Mide Ameliyatından sonra bir kaç yıl mide küçüldüğü için çok az yemekle doyulabilmektedir fakat ilerleyen yıllarda mideye gereğinden fazla gıda alımı yapılırsa mide büyür ve genişler. Böylelikle kilo alımı kaçınılmaz olur. Hekim tarafından verilen beslenme programına hayat boyu uymak gerekmektedir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Laroskopik yöntemle yapılan Tüp Mide Ameliyatı sırasında yaklaşık olarak 1-1.5 cm’lik delikler açılmaktadır. Operasyon sonrasında bu delikler estetik olarak kapatılır. Deliklerin üzerinde çok küçük bir iz kalabilmektedir. Bu izler hastayı rahatsız etmeyecek derecedir.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı olmak isteyen kişilerin Vücut kitle İndeksi (VKİ) 35 ve üzerinde olması gerekmektedir. 18-65 yaş arası kişilere mide küçültme ameliyatı yapılmaktadır. 18 yaş altı kişilerde ebeveyn onayı ve hekim onayının olması gerekmektedir. 65 yaş üstü kişilerde ise kilodan kaynaklı yaşadığı sağlık sorunlarına bakılarak ameliyat olup olmayacağına karar verilir.

Tüp Mide Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Mide Küçültme Ameliyatı, Obezite Ameliyatı olarak da bilinen Tüp Mide Ameliyatını Genel Cerrahi Doktorları yapmaktadır.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı Yapılıyor mu?

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı yapılmaktadır. Yalnız mide küçültme ameliyatı olabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi hastanın vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olmasıdır.

Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları 2023

Devlet Hastanelerinin endokrin bölümüne muayene olan hastalar doktorun verdiği onayla Devlet Hastanelerinde Tüp Mide Ameliyatını ücretsiz olabilirler. Fakat vücut kitle indeksi 40’ın altında ise tüp mide ameliyatını SGK karşılamamaktadır. Obeziteye bağlı, diyabet, uyku apnesi, yüksek tansiyon, gibi rahatsızlıkları bulunanlar SGK’ dan yararlanabilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir