HASTALIKLAR

Maymun Çiçeği Virüsü | Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi 2024

Maymun Çiçeği Virüsü, dünyada hızla yayılmaya başlayan ve ölümcül sonuçlara neden olan bir hastalıktır. Gün geçtikçe yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği Hastalığı hakkında insanların kafasında pek çok soru oluştu. Bizde sizler için Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur? Tedavisi hakkında tüm bilgileri araştırdık.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

İlk olarak 1958 yılında laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda maymunlarda tespit edilen virüs, hayvanlar üzerinde görülen ilk virüs olarak kayıtlara geçti. İnsanlarda ise ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü.

Virüsün Belçika’nın Antwerp şehrinde düzenlenen Darklands isimli “fetiş festivalinden” sonra hızla yayılmaya başladığı tespit edildi. Festivale katılan farklı ülkelerden binlerce insanın virüse yakalandıktan sonra ülkelerine dönerek buradaki insanlara bulaştırdıkları ortaya çıktı.

Maymun Çiçeği Virüsü
Maymun Çiçeği Virüsü

Maymun Çiçeği Virüsü,1980’li yıllarda tamamen ortadan kaldırılan ”Çiçek Virüsü” ile genetik benzerlik gösteriyor. Çiçek Aşısı vurduranların bu virüsten bir nebze korunabileceği düşünülse de aradan geçen uzun yıllar boyunca toplumun aşılanmaması bu virüse yakalanma riskini bir hayli artırıyor. Çocuklarda virüse yakalanma riski oldukça yüksek olduğunda en çok ölüm oranı da çocuklarda görülmektedir. Özellikle kronik rahatsızlığı ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda virüsün etkileri daha ağır geçmektedir. Yüksek ateş, deri döküntüsü, halsizlik ve vücutta hissedilen değişik semptomlar görüldüğünde hiç beklenmeden en yakın sağlık kurumuna başvurmak gerekmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü En Çok Hangi Ülkelerde Görülüyor?

Virüs ilk olarak Afrika’da görüldükten kısa bir süre sonra çeşitli Avrupa ülkelerinde hızla yayılmaya başladı. Afrika’ya seyahat eden bazı kişilerde virüse rastlanırken salgının çoğalması hızlandı. Ölüm oranı ise virüsün en çok görüldüğü Afrika ülkelerinde gerçekleşti.

Maymun Çiçeği Virüsü
Maymun Çiçeği Hastalığının Semptomları

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?

6 ila 13 gün süren kuluçka dönemi bazı durumlarda 21 güne kadar uzayabilmektedir. Maymun Çiçeği Virüsünün belirtileri arasında baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi, kas ağrısı, sırt ağrısı, halsizlik ve ateş hastalığın ilk 5 gününde görülen semptomlardır. Ateşin ortaya çıkmasından sonra genellikle deri döküntüsü ile karşılaşılır. Yüzde, avuç içinde, ayak tabanlarında etkisini gösteren deri döküntüleri, genital bölge ve korneayı da büyük ölçüde etkilemektedir.

Döküntüler, düz tabanlı lezyonlar, hafif kabarık sert lezyonlar, berrak sıvı ile dolu lezyonlar, sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar olarak kendilerini gösterirler ve kuruyup dökülürler.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun Çiçeği Virüsü
Maymun Çiçeği VirüsüHastalığının Vücuttaki Belirtileri

Genellikle kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan insanlara bulaşan bu virüsün insandan insana bulaşma ihtimalide bir hayli yüksek. Vücutta bulunan açık yara, çatlak, solunum yolu, cinsel birliktelik, kıyafetle Maymun Çiçeği Hastalığı insandan insana bulaşabilmektedir. Enfekte olmuş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Az pişmiş et yemek virüse yakalanma olasılığını yükseltmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü Tedavisi

Dünyayı etkileyen ve hızla yayılmaya devam eden Maymun Çiçeği Hastalığının tedavisinin olup olmadığı ve virüse karşı bir aşının çıkarılıp çıkarılmadığı en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Şu anda virüsün tam bir tedavisi mevcut değil. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çiçek Aşısının, Maymun Çiçeği Virüsü üzerinde etkili olabileceğini belirtmektedir. Aşının hastalığa % 85’e kadar etki edebileceğinden bahsedilirken İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından Çiçek Hastalığı Aşısının virüs üzerinde çok az etkili olabileceğini, isteyenlere aşının vurulabileceği de belirtiliyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Öldürür mü?

Her yaş grubunda görülebilen Maymun Çiçeği Hastalığı, genellikle 14 ile 21 gün içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Fakat bazı durumlarda hastalığın seyri ileri aşamalara giderek ölümcül sonuçlara dönüşebilmektedir. Özellikle virüse yakalanan çocuklarda, yaşlılarda ve immün sistemi düşük olan kişilerde ölüm oranı bir hayli yüksektir.

 Virüsün Avrupa’da şimdiye kadar görülmüş en büyük salgın olduğunu belirten Almanya’nın yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de yaz aylarında gerçekleştirilen partiler ve festivallerin virüsün yayılma hızını artıracağını belirtti.

Maymun Çiçeği Virüsüne Yakalanmamak İçin Neler Yapılabilir?

Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Maymun Çiçeği Hastalığında da hijyen oldukça önemli. Mümkün olduğu kadar kapalı ortamlara girilmemeli, solunum yolu ve açık yaralarla bulaşabilen bu hastalıkta insanlarla yakın temastan kaçınılmalıdır. Sık sık eller yıkanmalı, başkalarının kişisel eşyalarını kullanmaktan kaçınılmalı ve vücut temizliğine dikkat edilmelidir. Vitamin yönünden zengin içerikli yiyecekler yemek ve bol su tüketmek bağışıklık sistemini güçlendireceğinden virüse yakalanma olasılığını büyük oranda düşürecektir.

Bir diğer makalemizde Devlet Hastanelerinde Jinekomasti (Erkeklerde Meme Küçültme) Nedir? Jinekomastiye Neden Olan İlaçlar, Jinekomasti Belirtileri Nelerdir? Jinekomasti Tedavisi Nasıl Olur? Jinekomasti Türleri, Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Devlet Hastanelerinde Jinekomasti Yapılır mı? Devlet Hastanelerinde Jinekomasti Fiyatları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir