HASTALIKLAR

Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Belirtileri ve Ameliyatı

Kıl dönmesi, batık bir saçın ciltte hapsolduğu bir durumdur. Pilonidal sinüs olarak bilinen bu durum en çok kuyruk kemiği ve kalça bölgesinde görülür. Erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla görülen kıl dönmesi, insan derisi dokusunun altında oluşan tüy yumağı benzeri bir yapıdan kaynaklanır. Kişinin vücudunun farklı bölgelerinden dökülen bu tüyler genellikle sırt, saç veya ense gibi bölgelerden dökülerek bir şekilde gözeneklerden geçerek deriye ulaşmaya başlar. Zamanla bu bölgede biriken kıllar ağrıya neden olduğu gibi bölgede kist benzeri bir sert tabaka oluşturur.

Dışarıdan gelen ve deri içerisine nüfuz eden kıllar içe doğru hareketini sürdürür. Bu durum sonucunda kişide ağrı, kaşıntı ve şişmeyle birlikte iltihaplanma başlayabilir. Kıl dönmesi olan kişiler genellikle iltihaplanma başlayana kadar sorunlarından habersizdirler. Kıl dönmesi kişinin kendi kendine tedavi edebileceği bir hastalık değildir. Ancak bu aşamadan sonra kişi mutlaka bir doktora görünmelidir. Batık kıllar tedavi edilmediği takdirde yara izine ve çevreleyen dokuda kalıcı hasara neden olabilir.

Sizler için hazırladığımız Hastalıklar kategorimize göz atarak aklınıza takılan sorulara cevap bulabileceğinizi umuyoruz.

Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Belirtileri ve Ameliyatı
Kıl Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıl dönmesi, aynı zamanda pilonidal sinüs olarak da bilinir, kılın geriye doğru kıvrıldığı veya deriden dışarı çıkmak yerine yanlara doğru büyüdüğü bir durumdur. Bu durumdan etkilenen bölgede kızarıklık, şişme ve ağrıya neden olabilmektedir. Kıl dönmesinin nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır ancak kişide oluşan kıl dönmesinin riskini artıran bazı faktörler vardır. Bunlara genetik, aşırı tıraş veya ağda, cilde sürtünen ve gözeneklerin ter ve yağ salmasını engelleyen sıkı giysiler ve bakteri veya mantar enfeksiyonları dahildir. Ek olarak, kıvırcık saçlı insanlar kıl dönmesine daha yatkın olabilmektedirler.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl Dönmesinin (Pilonidal Sinüs) en sık görülen semptomu, deride kuyruk kemiği yakınında küçük bir yumru veya şişliktir. Bu yumru irin veya kanla dolu olabilir ve dokunulduğunda ağrılı olabilir. Diğer semptomlar kızarıklık, kaşıntı, irin akması ve ateşi içerebilir. Tedavi edilmezse, bu durum apse veya kist gibi başka komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi gerektiren altta yatan bir enfeksiyonu gösterebileceğinden, bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.

Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Belirtileri ve Ameliyatı
Pilonidal Sinüs Nasıl Oluşur?

Kıl Dönmesi Tedavisi 

Kıl dönmesi tedavisi, durumun ciddiyetine bağlı olarak antibiyotikten ameliyata kadar değişebilir. Hafif vakalarda topikal kremler ve sıcak kompresler şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Daha ciddi vakalarda, enfekte olmuş dokuyu çıkarmak ve daha fazla enfeksiyon veya yara izini önlemek için etkilenen bölgenin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl dönmesi ameliyatı, pilonidal sinüs çevresindeki bölgeden kılların alınmasının en etkili cerrahi yöntemidir. Bu tip cerrahi ameliyatlar kılların neden olduğu enfeksiyonları ve kronik enflamasyonu tedavi etmek için kullanılır. Ameliyat sırasında cerrah, etkilenen bölgede bir kesi açarak bölgede oluşan kılları veya diğer kalıntıları temizler. Yarayı kapatmak için dikiş atılarak açılan kesi kapatılır. Ameliyattan sonra, operasyonun yapıldığı bölgede oluşabilecek enfeksiyonu önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için antibiyotik veya başka ilaçlar alması gerekebilir. Alınan ilaçlar ağrı, şişlik ve rahatsızlığın azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Belirtileri ve Ameliyatı
Kıl Dönmesinin Belirtileri ve Ameliyatı

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) ameliyatından sonra iyileşme süreci birkaç haftayı bulabilir. Bu süre zarfında, yaranın düzgün ve herhangi bir komplikasyon olmadan iyileşmesini sağlamak için doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir. Yaygın talimatlardan bazıları antibiyotik almak, bölgeyi temiz ve kuru tutmak ve yorucu faaliyetlerden kaçınmaktır. İyileşme sürecinizi hızlandırmak için bu dönemde beslenmenize dikkat etmeniz ve yeterince dinlenmeniz de önemlidir.

Kadınlarda Kıl dönmesi Hangi Bölgede Olur?

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hem erkekleri hem de kadınları etkileyen yaygın bir durumdur. Kalça ile bel arasındaki bölgede kılların dönmesi ile oluşabilen apse veya kist oluşumuyla kendilerini gösterirler. Kadınlarda bu durum en çok kalça ve üst uyluk bölgesinde görülür. Apseler ağrılı olabilir ve tedavi edilmezse şişmeye, kızarıklığa, akıntıya ve hatta ateşe neden olabilir. Tedavi seçenekleri, herhangi bir enfeksiyonu temizlemek için antibiyotiklerin yanı sıra daha fazla enfeksiyon veya nüksetmeyi önlemek için etkilenen bölgenin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir.

Kıl Dönmesine Bitkisel Tedavi

Bu durum için birçok tıbbi tedavi mevcut olmakla birlikte kullanılabilecek doğal ve bitkisel tedaviler de vardır. Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) için dulavratotu kökü, testere palmetto, ısırgan kökü ve papatya gibi bitkilerin kullanımını önerilmektedir. Bu bitkiler, çeşitli cilt durumlarını tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır ve batık kıllarla ilişkili semptomlardan kurtulma sağlayabilmektedir. Ek olarak, bu doğal ilaçlar, iltihaplanmayı azaltmaya ve etkilenen bölgede iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir.

Bitkisel tedavi yöntemlerini uygularken varsa bir hastalığınız ve kullandığınız ilaçları da göz önünde bulundurmalısınız. Bazı durumlarda kullanılan ilaçlarla bitkiler etkileşime geçerek istenmeyen semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Kullanacağınız bitkinin hastalığınıza etkilerini araştırarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Kıl Dönmesi Tekrarlar mı?

Kıl dönmesi kılın deriye gömüldüğünde ortaya çıkan yaygın bir cilt durumudur. Genellikle kalçalar arasındaki kıvrımda veya omurganın tabanında bulunur. Hayatı tehdit edici olmasa da, son derece acı verici ve rahatsız edici olabilir.

Kıl dönmesi tekrarlar mı? sorusu oldukça merak edilen konular arasında gelmektedir. Kıl dönmesinin tekrar oluşma riski bulunmaktadır. Çalışmalar, bu durumu bir kez yaşayan kişilerin dikkat etmedikleri takdirde kıl dönmesine tekrar yakalanma risklerinin olduğunu ortaya koymuştur. Genellikle kuyruk sokumunda dökülen kılların sebep olduğu bu durumu ortadan kaldırmak için o bölgenin lazer epilasyon yöntemi uygulanarak temizlenmesi kıl dönmesini ortadan kaldıracaktır. İyi hijyen sağlamak ve bölgeyi tahriş edebilecek dar giysilerden kaçınmak gibi riski azaltmaya yönelik adımlar atmanız önemlidir. Ek olarak, kıl dönmesi (pilonidal sinüs) olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Önlem alarak gelecekte bu durumu tekrar yaşama şansınızı azaltabilirsiniz.

Devlet Hastanelerinde Kıl Dönmesi Ameliyatı Yapılır mı?

Kıl dönmesi ameliyatı devlet hastanelerinde yapılabilen bir işlemdir. Ameliyat ücreti SGK tarafından karşılanmaktadır. Genel Cerrahi Uzmanlarına muayene olduktan sonra ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir