AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIHASTALIKLAR

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?, İmplant Nedir, İmplant Nasıl Yapılır, İmplant Diş Yapımı Ne Kadar Sürer? İmplantın Yan Etkileri ve Zararları, İmplant Kimlere Yapılmaz, İmplant Fiyatları 2023 gibi soruların cevabını arıyorsanız bu makalemizi başından sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

Hızla gelişen teknoloji sayesinde insanoğlunun hayatını kolaylaştıran birçok durumla karşı karşıyayız. Teknolojiden sağlık ve tıp da nasibini almış durumda. Bunlardan biri de diş tedavilerinde yerini alan implant konusudur.

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

İmplant Nedir?

İmplant, ağzımızdaki eksik dişlerin yerini alması için yapılacak olan protez dişe, diş kökü görevi yapacak olan özel malzemelerden (titanyum ve zirkonyum gibi) yapılmış metal vidanın ismidir. Periodontoloji uzmanlık dalında eğitim almış uzman doktorlar tarafından yapılan bu uygulama günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Bu uygulama ile yapılacak olan diş ana dişinizin yerini tutmasa da diğer tedavi yöntemlerindeki yapılan protez ve köprü uygulaması ile karşılaştırıldığında en iyi uygulama olarak düşünülebilir. Başarı oranı oldukça yüksek olup %90’ın üzerinde olumlu sonuç vermiştir.

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?
Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant uygulamasında ilk önce hastanın detaylı muayenesi periodontist tarafından yapılır. Bunun için çenenin röntgeni çekilerek çene kemiğinin durumuna bakılır ve çenenin ve yapılacak olan dişin ölçüsü alınır. Daha sonra lokal anestezi ile uygulama yapılacak bölge uyuşturulur. Neşter yardımı ile diş eti açılarak çene kemiği açığa çıkarılır. Çene kemiğinde delik açılarak implant yerleştirilir. İmplantın kemik ile bütünleşmesi için diş eti kapatılarak dikiş atılır ve yaklaşık 1.5-2 ay kadar beklenir. Bu süreç hastanın durumuna göre değişebilir. Bu süre sonunda protez diş yapım aşamasına ve prova aşamasına geçilir. Protez diş yapımı bitene kadar birkaç kez prova yapılır ve bu süreç sonuna kadar hastanın kullanabilmesi için geçici protez diş takılabilir.

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

İmplant Diş Yapımı Ne Kadar Sürer?

İmplant diş yapımı hastanın durumuna ve çene kemiğinin sağlamlığına göre yaklaşık 4 ay kadar sürebilir. Hastanın çene kemiği zayıf ise implant yerleştirmeden önce çene kemiğinin güçlenmesi için kemik tozu serpilir. Bu işlem ise tedavi sürecinin uzamasına sebep olur. Diş etinin iyileşme süreci ve implantın çene kemiği ile kaynaşma süreci tedavi süresini etkileyen etkenlerdir.

İmplant Yapılırken Ağrı Olur mu?

İmplant uygulaması yapım aşamasında hastaya lokal anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Bazı durumlarda hastanın isteği doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Anestezinin etkisi geçtikten sonra diş etindeki yaradan dolayı 1-2 gün ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrıyı en aza indirmek için uzman tarafından verilmiş olan ağrı kesici ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz.

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?
Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

İmplant Yapım Süresince Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İmplant yapım süresince beslenmenize çok dikkat etmemiz gerekir. Aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketmememiz gerekir. Dikili olan diş etlerine zarar vereceği için sert gıdalar tüketmemeliyiz. Dikişli olan diş etine zarar vereceği için sakız çiğnememiz gerekir. Alkol ve sigara, yara olan diş etinin iyileşme sürecini geciktireceği için ve ağızda iltihap riskini artıracağı için tedavi süresince kullanmamamız gerekir. Diş etine işlem yapıldığı zamanlarda dişlerinizi fırçalamayın çünkü yara olan diş etlerine diş fırçası zarar verebilir. Tedavi süresi bittikten sonra da ağız ve diş temizliğine dikkat etmemiz gerekir. Dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalamamız gerekir.

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

İmplantın Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

  • Uygulama yapılan kliniğin ve kullanılan malzemelerin hijyenik olmaması durumunda ağızda iltihap ve enfeksiyon problemleri görülebilir
  • Cerrahi müdahele aşamasında yüzde ve diş etinde şişlik görülebilir
  • Uygulama yapılan bölgede geçici bir süre kanama, morarma ve ağrı görülebilir
  • Çok nadir kimselerde implantın ana malzemesi olan titanyum maddesine karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir
Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?
Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

İmplant Kimlere Yapılmaz?

  • İmplant uygulaması kemik gelişimini tamamlamaması sebebiyle 18 yaşından küçük kişilere yapılmaz
  • Sigara tiryakileri sizlere kötü bir haberimiz var. Sigaranın her şeye zararı olduğu gibi implant tedavisine de oldukça zararı dokunmaktadır. Sigara içinde bulunan zararlı malzemeler ile ağızda enfeksiyon ve bakteri oluşmasına neden olur. Tedavi sürecinin uzamasına hatta tedavinin olumsuz sonuçlanmasına sebebiyet verir. Sigaranın implant uygulamasına verdiği bu zararlardan etkilenmemek için uygulamadan 3 ay öncesi ve sonrasında 3 ay sigara kullanmamak gerekir hatta yapabiliyorsanız sigarayı tamamen bırakmak en güzelidir.
  • Hipertansiyon, şeker ve kalp hastalığı gibi şikayetleri olanlar doktor kontrolü yapıldıktan sonra implant uygulaması yaptırmalıdırlar.

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı?

Makalemizin ana konusu olan Devlet Hastanelerinde İmplant Yapılır mı? sorusunun cevabını merak ediyorsanız cevabı evet. Evet dediysek masrafların hepsi ücretsiz olacak diye aklınıza gelmesin. Devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde sosyal sağlık güvencesi olan hastalar katılım payı ödeyerek implant yaptırabilirler. SGK’nın implant tedavi ücretini karşılamak için bazı şartları vardır. Estetik amaçlı yapılan implant uygulaması SGK tarafından karşılanmaz. Hastalık amaçlı ve çenedeki eksik dişler için yapılan implant uygulaması SGK tarafından karşılanır. SGK hastalarına her bir çene için en fazla 4 implant diş yapımına ödeme yapar. SGK her bir çene uygulaması için 200 TL ve her bir implant diş için 90 TL ödeme yapar.

Bazı özel durumlarda (En az %40 oranında engelli olanlar, Aylık bağlanan malüller ve harp malülleri gibi) SGK tedavinin tüm masraflarını ücretsiz olarak karşılayabilir.

Devlet Hastanelerinde İmplant Fiyatları 2023

İmplant diş fiyatları ortalama bir diş 4.000 TL – 10.000 TL civarındadır. Kullanılan malzemenin yerli veya yabancı olması fiyatları etkileyen bir etkendir. Yerli implant ile yabancı implant arasındaki fiyat farkları, dolar ve euro nun değişkenlik göstermesi sebebiyle implant yaptırmadan önce uzmanınızdan güncel fiyatlar hakkında bilgi almanız gerekir.

Hangi hastanede implant yaptırabilirim diye düşünüyorsanız AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI kategorimizde bulunan diş hastaneleri ve uzman doktor listeleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir diğer makalemizde Devlet Hastanelerinde Diş Beyazlatma Yapılır mı? diye sorduk ve cevabını araştırarak bir makale hazırladık. Siz de merak ediyorsanız TIKLAYIN.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir