Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı? hakkında pek çok merak edilen soru bulunmaktadır. En çok araştırılan konulardan biri olan Diş Taşı Temizliği hem estetik açıdan hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Bembeyaz ve tertemiz görünen dişlere sahip olmak isteyenlerin çoğunluğu, bu işlemin yaptırmak için devlet hastanelerine başvurmaktadırlar.
Diş Taşı (Tartar) Nedir? Neden Oluşur? Diş Taşının Zararları Nelerdir? Diş Taşı Nasıl Temizlenir? Diş Taşı Temizliği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli? Diş Taşı Temizletmek Zararlı mıdır? Diş Taşı Temizletmek İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilir? Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı? Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Fiyatı 2023 hakkında tüm merak edilen soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Ağız hijyeni vücudumuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ağızda ve dişlerde oluşan bakteriler yeme ,içme sırasında kolaylıkla vücudumuza girer. Bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen diş taşları ağız kokusu şikayetlerine yol açarken zamanla diş eti kanamaları, diş eti çekilmeleri ve diş kayıplarına yol açabilir. Hafife alınan diş taşı temizliği aslında dişlerimiz ve vücut sağlığımız açısından oldukça önemlidir.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Diş Taşı (Tartar) Nedir? Neden Oluşur?
Diş Taşı diğer bir adıyla tartar, düzenli ve yeterli miktarda temizlenmeyen dişler üzerinde görülür. Ağızda oluşan bakteriler ince ve yapışkan bir plakaya dönüşür. Bu plakalar temizlenmediği takdirde diş üzerinde sert oluşumlara neden olur. Meydana gelen bu sert yapılar yiyecek artıkları, tükürük ve ölü bakterilerin birleşmesiyle oluşur. Genellikle dişlerin aralarında ve iç kısımlarında sarı veya kahverengi renkte sert tabakalar halinde görülürler.
Diş Taşının ( Tartar) Zararları Nelerdir?
Görsel açıdan kötü bir görüntüye sebep olan diş taşı (tartar), sağlık açısından da oldukça önemli problemlere yol açmaktadır. Diş taşları diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırır. Dişlerinizi fırçalarken fırçanın iç kısımlara ve diş aralarına girmesini engeller. Böylelikle iyi temizlenmeyen dişlerde çürükler ve çürüklerin oluşturduğu ağız kokuları oluşur. Diş eti üzerinde oluşan diş taşları zamanla diş eti çekilmelerine daha sonra da diş hastalıklarına sebep olur. Bu hastalıklardan sıklıkla karşılaşılanı ise diş eti iltihaplanmasıdır. Şişmiş, kızarmış diş eti, ağrı ve dişleri fırçalarken oluşan kanamalar diş eti iltihaplanmasının belirtileridir. Diş eti çekilmeleri dişlerin sallanmasına ve diş kayıplarına neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu belirtilerle karşılaştığınızda daha fazla zaman kaybetmeden bir uzman doktora başvurmalısınız.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Diş taşı temizliği uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. İki çeşit diş taşı temizleme yöntemi bulunmaktadır. İlk uygulamada çeşitli aletler kullanılarak diş yüzeyinde oluşmuş diş taşları kazıma yöntemiyle yok edilir. Bu uygulamada doktorun uyguladığı kuvvetten dolayı rahatsızlık duyulabilmektedir.
İkinci uygulama ise ultrasonik cihazlar kullanılarak yapılır. Bu tedavi yönteminde cihazlarla belirli frekanslar aralığında titreşim verilir. Bu titreşimler oluşan sert yapıdaki diş taşlarının kırılıp parçalanmasını sağlar. İşlem sırasında meydana gelen yüksek ısının ağıza vereceği zararı en az seviyeye indirebilmek için ağız içerisine su verilir.
Diş taşı temizleme işlemi bittikten sonra polisaj işlemi uygulanır. Bu uygulama ile dişte oluşmuş çizikler ortadan kaldırılır ve diş parlatılır. İşlem sırasında ağızda kalmış olabilecek bakteriyel plak kalıntıları da temizlenir.
Diş Taşı Temizliği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş taşı temizliği sonrasında sıcak ve soğuk yiyecek, içeceklere karşı hassasiyet oluşabilmektedir. Zamanla bu hassasiyet azalarak ortadan kalkacaktır. Diş taşı temizleme işleminin ardından en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içmemek gerekir. Diş etlerinin hızlı bir şekilde iyileşmesi için tuzlu su ile gargara yapılması gerekmektedir. İhtiyaç duyulması halinde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Diş sağlını korumak için ağız ve diş hijyenine önem göstermeli ve düzenli olarak günde en az 2 defa dişleri fırçalamak gerekmektedir. İleride yeniden oluşabilecek diş taşlarını engellemek ve diş sağlığını korumak için 6 ayda bir doktora başvurup muayene olunmalıdır.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Diş Taşı Temizletmek Zararlı mıdır?
Diş Taşı Temizliğinin dişlere zarar verdiği yönünde genel bir yanılgı vardır. Hatta diş temizletme sonrası diş aralarında boşlukların oluştuğu, dişlerin sızlamaya başladığı ve renk değiştirdiğine yönelik konuşmalara mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Aksine diş taşı temizliği dişlere zarar vermek şöyle dursun dişlerde ve diş etinde oluşan rahatsızlıkların daha fazla ilerlemesini engellemektedir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Sızlama
Dişlerde oluşan sızlama, soğuğa ve sıcağa karşı duyarlılığın sebebi şudur. Diş taşları diş etlerini iteleyerek diş köklerine baskı yapar. Diş taşları temizlendiği takdirde diş taşlarının olduğu yerde boşluklar oluşur. Böylelikle diş kökü yüzeyi açığa çıkar. Kök ağız ortamı ile iletişime geçince sızlamalar meydana gelir. Fakat bu sizi korkutmasın. Bu ağrılar kalıcı değildir. Uygulayacağınız düzenli diş temizliği ile kısa sürede bu durumdan kurtulabilirsiniz.
Diş Taşı Temizletme Sonrası Oluşan Boşluk
Dişlerde oluşan boşluklara gelecek olursak aslında o boşluklar anatomik olarak zaten var olan boşluklardır. Diş taşları oluştukları bölgeyi kapatırlar. Diş aralarında oluşan diş taşları temizlediğinde o kısımda haliyle boşluklar oluşur. Yani bu boşluklar diş taşı temizliğinden kaynaklanan boşluklar değil zaten var olan boşlukların işlem sonrası ortaya çıkmasıdır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Sararma
Diş Taşı Temizliği sırasında diş bazı işlemlerden geçmektedir. Dişin kendini toparlayabilmesi için belirli bir zamana ihtiyaç vardır. Bu zaman zarfında diş hijyenine dikkat etmek oldukça önemlidir. Çay, kahve, asitli içecekler ve sağlığa zararlı bazı maddelerden en az 3 hafta uzak durmak gerekir. Bu tür içecekler dişlerde sararmalara yol açarak rengini değiştirebilir. Dişlerin eski haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Diş Taşı Temizletmek İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilir?
Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde veya özel kliniklerde Periodontoloji ana bilim dalında görev yapan uzman diş hekimlerine Diş Taşı Temizliği yaptırabilirsiniz.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı? sorusu oldukça merak edilen sorular arasında gelmektedir. Devlet hastanelerinde uzman doktorlar tarafından Diş Taşı Temizliği yapılmaktadır. Özel kliniklerde diş taşı temizletme ücretinin yüksek olmasından dolayı devlet hastanelerine olan talep artmaktadır. Devlet bünyesindeki ağız diş sağlığı merkezlerinin oldukça gelişmiş olması devlet hastanelerine olan ilgiyi bir hayli artırmaktadır. Hemen hemen her ilde bulunmaları ve kolay ulaşılabilir olmaları nedeni ile hastalar Devlet Hastanelerinin Ağız Diş Sağlığı merkezlerini tercih etmektedirler.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizliği Fiyatı 2023
Eğer SGK’nız varsa Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizletmeyi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Bunun için bir ücret talep edilmemektedir. Fakat özel bir klinik yada özel diş hastanesinde Diş Taşı Temizletmek isterseniz belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ortalama olarak çift çene diş taşı temizleme 500 TL – 1.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat klinikler arasında farklılıklar gösterebilmektedir.
Devlet Hastanelerinde Diş Taşı Temizletme Randevu Al
ALO 182 hattı üzerinden randevu alabileceğinizi gibi MHRS sistemi üzerinden de randevunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.
Bir diğer makalemizde Devlet Hastanelerinde Diş Beyazlatma Yapılır mı? Nasıl Yapılır? Diş Beyazlatma Kalıcı mıdır? Hangi Devlet Hastanelerinde Diş Beyazlatma Yapılmaktadır? Devlet hastanelerinde Diş Beyazlatma Fiyatları hakkında bilgiler yer almaktadır.